Haase treft De Bakker op ABN Amro-toernooi, Federer tegen qualifier

Roger Federer speelt in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament tegen de Belg Ruben Bemelmans. Dat heeft de loting na de kwalificaties uitgewezen.

Bemelmans wist zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Hij sprak na zijn zege in de beslissende ronde tegen de Nederlander Tim van Rijthoven (6-4 6-3) al de hoop uit dat hij tegen Federer zou mogen spelen. Die wens kwam uit.

Door de uitschakeling van Van Rijthoven zijn er slechts drie Nederlanders actief in het enkelspel in Rotterdam. Robin Haase speelt in de eerste ronde tegen de met een wildcard toegelaten Thiemo de Bakker en Tallon Griekspoor, ook uitgenodigd door toernooidirecteur Richard Krajicek, treft Stan Wawrinka.

Federer komt woensdag voor het eerst in actie in Rotterdam. De winnaar van de Australian Open maakte afgelopen woensdag bekend dat hij zijn opwachting maakt in Ahoy.

Diezelfde Seppi redde het zelf zondag ook niet. De Italiaan ging ten onder tegen Martin Klizan, de Slowaakse kampioen van 2016. De Fransman Mahut werd naar huis gestuurd door de Rus Daniil Medvedev. Zijn landgenoot Pierre-Hugues Herbert versloeg Ricardas Berankis uit Litouwen.

Op de openingsdag maandag komen er geen Nederlanders op de baan in Ahoy. Robin Haase en Thiemo de Bakker zijn in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Tallon Griekspoor speelt tegen de Zwitser Stan Wawrinka.

De pas 20-jarige Van Rijthoven was in twee sets niet opgewassen tegen Bemelmans. De Brabander verloor met 6-4 en 6-3. Bemelmans mag nu in de openingsronde aantreden tegen Roger Federer, de grote favoriet voor de titel.

Ruben Bemelmans (ATP 121) heeft zich zondag geplaatst voor de hoofdtabel van het ATP-toernooi in Rotterdam (hard/1.862.925 euro).

Voor twee andere landgenoten was de openingsronde van het kwalificatietoernooi al het eindstation. Botic van de Zandschulp verloor van Nicolas Mahut en Scott Griekspoor moest buigen voor Andreas Seppi.

Ruben Bemelmans bereikt hoofdtabel in Rotterdam

Bemelmans rekende in de tweede en laatste kwalificatieronde af met de Nederlander Tim Van Rijthoven (ATP 1314) in twee sets: 6-4 en 6-3. De partij duurde een uur en zeventien minuten.

Het hoofdtoernooi begint maandag in Ahoy. Twee dagen later treedt Federer aan in Rotterdam. TitelverdedigerĀ Jo-Wilfried Tsonga is er vanwege een blessure niet bij.

In de eerste kwalificatieronde klopte de 30-jarige Limburger zaterdag de hoger gerangschikte Oezbeek Denis Istomin (ATP 71). Na 1 uur en 13 minuten stond tweemaal 6-4 op het scorebord.


at Twitter: