Aanpak van illegaal vuurwerk in gevaar

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

DEN HAAG – De aanpak van illegaal vuurwerk dreigt de komende jaarwisseling te mislukken als minister Ferd Grapperhaus van Justitie niet snel komt met een goed doordacht en realistisch plan. Hiervoor waarschuwt de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie.

Het leidt tot gevaarlijke situaties, want het vuurwerk kan door de politie niet veilig worden vervoerd en opgeslagen. De politie beschikt in de meeste gevallen niet over de dure containers waar het materiaal veilig kan worden bewaard. Maar als de politie het vuurwerk niet vervoert en opslaat, komt de aanpak van illegaal vuurwerk stil te liggen, waarschuwt de COR.

Volgens de raad is de huidige werkwijze voor de politie niet uitvoerbaar en zal die leiden tot problemen bij het vervoer en de opslag van illegaal vuurwerk. Agenten die gevaarlijk vuurwerk in beslag nemen, mogen het niet zelf vervoeren, maar moeten het bewaken tot een gespecialiseerd bedrijf het komt ophalen. Dit kan volgens de raad twee tot zes uur duren. ,,De huidige maatregelen zijn echt onuitvoerbaar, zegt Rob den Besten, voorzitter van de cor op de website.

In november vorig jaar heeft de minister de Tweede Kamer beloofd dat hij met een oplossing komt, maar ligt er nog altijd geen kant-en-klaar plan, zegt de ondernemingsraad.

Als er nu geen actie wordt ondernomen, zit de politie eind dit jaar opnieuw opgescheept met ladingen illegaal vuurwerk die ze niet mag afvoeren. Daarvoor waarschuwt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, die wil dat minister Grapperhaus van Justitie met een “goed doordacht en realistisch” plan komt.

tweede kamerferdinand grapperhaus2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S08 aug.Laffe daad dierenbeul gefilmd in Helmond07 aug.Met deze truc kleurt je tuin weer groen08 aug.Dit zijn de bizarre concurrenten van Glennis05 aug.Rus zoekt ruzie met agent: Ben je niet goed snik of zo?Gerelateerde artikelen06 jul.BinnenlandVuurwerkshows afgelast vanwege droogte06 jul.BuitenlandDodental vuurwerkexplosies Mexico loopt op05 jul.BuitenlandMeerdere doden door vuurwerkexplosies Mexico21 jun.BinnenlandGebrekkige regelgeving oorzaak vuurwerkramp Enschede20 jun.BinnenlandKabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod20 jun.BinnenlandVuurwerkramp was bedrijfsongevalDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Volgens de regels moet een gespecialiseerd bedrijf langskomen om het vuurwerk veilig te vervoeren. “De politieagenten staan dan uren het vuurwerk te bewaken tot een transporteur komt. In de tussentijd kunnen ze geen andere dingen doen”, legt Den Besten uit.


Amsterdam at Twitter: