Aantal orgaandonoren in Haagse regio gedaald

Aantal orgaandonoren in Haagse regio gedaald
Vaker nee-registratie tegen orgaandonatie | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

1,9 miljoen Nederlanders heeft tussen 2014 en maart van dit jaar expliciet aangegeven geen orgaandonor te willen zijn.

Dat betekent dat in 2018 nog 8,7 miljoen Nederlanders ouder dan twaalf jaar zich niet hebben aangemeld voor het donorregister. Daar komt in de zomer van 2020 verandering in. Middels de nieuwe donorwet wordt iedere Nederland ouder dan achttien als donor geregistreerd onder de vermelding geen bezwaar tenzij er een andere keuze wordt doorgegeven.

Den Haag – Steeds meer Nederlanders geven aan dat ze geen donor willen zijn. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag wereldkundig maakt. De stijging valt samen met het publieke debat over de nieuwe donorwet.

1,9 miljoen Nederlanders heeft tussen 2014 en maart van dit jaar expliciet aangegeven geen orgaandonor te willen zijn.

Rik Wassens 9 augustus 2018 om 8:46 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Het aantal mensen dat expliciet aangeeft geen organen af te willen staan is tussen 2014 en halverwege de maand maart van dit jaar toegenomen met ruim 300.000 registraties. In totaal gaat het om 1,9 miljoen Nederlanders.

Het CBS verzamelt alleen de cijfers en heeft niet onderzocht wat de beweegredenen zijn om geen toestemming te geven voor orgaandonatie. Maar het valt wel op dat de stijging is ingezet op het moment dat D66-Kamerlid Pia Dijkstra haar donorwet lanceerde. Het aantal Nederlanders dat wel toestemming geeft voor orgaandonatie is in dezelfde periode ook gestegen, maar met 200.000 registraties minder hard.

Volgens de laatste cijfers van het CBS staat 42 procent van de bevolking ouder dan twaalf in het donorregister.

Het ligt voor de hand dat de maatschappelijke discussie invloed heeft en mensen er bewuster over zijn gaan nadenken, zegt een CBS-woordvoerder.

Het aantal Nederlanders dat orgaandonatie expliciet weigert steeg sinds 2014 met 300.000 tot 1,9 miljoen.

De nieuwe donorwet wordt in de zomer van 2020 van kracht en zorgt ervoor dat iedereen de vermelding geen bezwaar tegen orgaandonatie krijgt. Mensen die dat niet willen, moeten zich zelf afmelden.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De wet werd begin dit jaar met een minieme meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen. In de Tweede Kamer was er een nipte meerderheid omdat een Kamerlid van de dierenpartij de trein had gemist. Als de parlementariër wel aanwezig was geweest, dan was de wet niet aangenomen.

Opvallend is dat bepaalde groepen in de samenleving gemiddeld genomen vaker laten registreren dat ze absoluut geen organen willen afstaan. Zo valt geografisch op dat in gemeenten waar veel christenen wonen, de zogenoemde Biblebelt, het aantal registraties hoger ligt dan in andere delen van Nederland. Met name onder orthodoxe christenen zijn er religieuze bezwaren tegen orgaandonatie.

Ook het aantal jongeren dat nee zegt tegen orgaandonatie is gestegen in de periode dat de discussie over de Donorwet speelde. Onder allochtonen is er een spectaculaire stijging bij Marokkanen. In twee jaar tijd is het aantal nee-registraties opgelopen van 38.000 tot 82.000. Onder bijvoorbeeld Turken en Surinamers is de weerstand minder groot.

Eerder dit jaar is er een campagne gestart om Marokkanen op te roepen om stamceldonor te worden. Er is namelijk een groot tekort aan stamceldonoren van mensen met een Marokkaanse afkomst. Voor de campagne is zelfs een imam ingezet, omdat er onder de Marokkaanse gemeenschap veel onduidelijkheid zou zijn over de vraag of orgaandonatie wel mag van de islam.

De meerderheid van niet-westerse allochtonen in grote steden in combinatie met de vele jonge inwoners zorgt ervoor dat de grote steden net als de Biblebelt opvallen als gemeenten waar relatief meer mensen geen donor willen zijn.

08 aug.Laffe daad dierenbeul gefilmd in Helmond08 aug.Harde windstoten op komst: 'Gevaar voor campings dreigt'08 aug.Nederlandse jihadisten gespot op Arabische tv08 aug.Dit zijn de bizarre concurrenten van GlennisDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.


Den Haag at Twitter: