Nederlandse piloten willen vrijdag staken; Ryanair stapt naar de rechter

Nederlandse piloten willen vrijdag staken; Ryanair stapt naar de rechter
Nederlandse piloten Ryanair leggen vrijdag het werk neer
Nederlandse piloten van Ryanair willen vrijdag staken, heeft vakbond VNV bekendgemaakt. De piloten sluiten zich daarmee aan bij stakingen in Duitsland, Zweden, België en Ierland.

Ryanair probeert de staking via de rechter te verbieden. Mocht de staking wel doorgaan, dan kunnen Nederlandse vakantiegangers waarschijnlijk niet vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven, Maastricht en luchthavens als Weeze (Duitsland) en Brussel Charleroi.

Door de stakingen aanstaande vrijdag heeft Ryanair al in totaal 396 vluchten geschrapt, waarvan veruit de meeste van en naar Duitsland (250) en België (104). Gedupeerden die hier last van hebben, krijgen daarover een e-mail of een smsje, aldus Ryanair. De lowbudgetmaatschappij belooft vluchten om te boeken of reizigers hun geld terug te geven.

“De kans is groot dat er helemaal geen Ryanair-vluchten vertrekken. Het hangt ervan af of de Ryanair-directie andere piloten laat invliegen”, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Nederlandse Ryanair-piloten overwegen ook een staking, maar daar is nog geen definitief besluit over genomen. Dat volgt waarschijnlijk later deze week. Als zij gaan staken, zal de actie minstens 24 uur van tevoren worden aangekondigd. Het is dus mogelijk dat ook zij zich nog aansluiten bij de staking op vrijdag.

Op vrijdag vertrekken vanaf Eindhoven onder meer vluchten naar Praag, Pisa, Lissabon en Valencia. Vanuit Amsterdam staan vier vluchten naar Dublin gepland. In andere landen heeft Ryanair al een groot deel van de vluchten geschrapt.

Ryanair spant een kort geding aan om te voorkomen dat Nederlandse piloten deze zomerperiode het werk neerleggen. Die zaak dient morgen bij de rechtbank in Haarlem.

Het is al een jaar lang onrustig rond Ryanair. Personeelsleden in heel Europa voeren actie, omdat ze onder meer willen dat het bedrijf stopt met het hanteren van het Ierse recht in andere landen. Dat biedt personeel minder bescherming dan bijvoorbeeld het Nederlandse recht.

Volgens de advocaat van Ryanair, Jochem Croon, is een stakingsverbod in Nederland haalbaar, omdat het Gerechtshof van Amsterdam eerder een personeelsstaking bij Easyjet op Schiphol verbood. In die zaak oordeelde de rechter dat reizigers door een staking in een weekend in de drukke vakantieperiode te zwaar zouden worden gedupeerd.

Het is de eerste keer dat Nederlandse piloten van Ryanair gaan staken. Vorig jaar beloofde de Ierse luchtvaartmaatschappij met vakbonden afspraken te maken, maar maandenlang overleg heeft niets opgeleverd, zegt de vakbond.

De cao-onderhandelingen tussen Ryanair en de VNV, de Nederlandse vakbond voor piloten, zitten muurvast. De VNV eist onder meer dat Ryanair het Nederlands arbeidsrecht toepast op de piloten, en niet het Ierse recht, dat minder bescherming biedt. Daarnaast wil de vakbond dat piloten niet als zzper werken maar in dienst worden genomen.

VNV-onderhandelaar Van Doesburg: “Bij de Nederlandse piloten is het Nederlandse arbeidsrecht niet van toepassing. Ze werken op basis van schijnzelfstandigheid, moeten doorwerken bij ziekte en kunnen zomaar van de ene op de andere dag worden overgeplaatst naar het buitenland.”

Bespreken Volgens de woordvoerder wordt er vandaag nog besproken hoe de vakbond zal reageren op de actie van Ryanair, maar zullen zij morgen ‘alles doen om het Nederlands stakingsrecht te verdedigen.’ Vakbonden in België, Duitsland, Zweden en Ierland leggen vrijdag 10 augustus het werk neer als gevolg van de dreigementen vanuit Ryanair.

Hij zegt dat piloten het vervelend vinden dat reizigers door de staking worden gedupeerd, maar Ryanair heeft volgens hem een wakeup-call nodig. De vakbond overweegt ook volgende week actie te voeren. Concrete plannen zijn er nog niet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Nederland In Nederland zijn er zo’n 40 piloten aangesloten bij de VNV die werken op de basis van Ryanair in Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de vakbond is dat ‘iedere vlieger zonder managementtaken.’


Haarlem at Twitter: