Mieke Damsma (53) uit Maastricht wordt burgemeester Midden-Drenthe

Mieke Damsma (53) uit Maastricht wordt burgemeester Midden-Drenthe
Mieke Damsma wordt nieuwe burgemeester Midden-Drenthe
Gisteren om 22:24 door Frans Dreissen

Overleden Eigenlijk zou Bert Swart afgelopen zomer de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe worden. Maar eind april – nog voor de officiële benoeming – werd hij opgenomen in het ziekenhuis nadat hij onwel was geworden. Enkele weken later werd bekend dat hij leed aan een hersentumor. Swart overleed uiteindelijk op 29 juni op 61-jarige leeftijd.

Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

Enthousiast De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad omschrijft Damsma als ‘een bestuurder met een eigen, stralende persoonlijkheid die gemakkelijk met mensen omgaat’. Benny Muskee, voorzitter van de vertrouwenscommissie over Damsma: "Zij heeft een uitstraling die mensen enthousiast maakt. Uit haar ervaring als wethouder blijkt dat zij gemakkelijk samenwerkt en een echte verbinder is, maar waar nodig ook daadkrachtig. Deze kwaliteiten maken haar tot een bijzondere bestuurder die we graag als burgemeester in Midden-Drenthe verwelkomen."

Nuances Benny Muskee zegt dat Mieke Damsma er uitsprong: ‘Het waren allemaal goede kandidaten. Niks mis mee. Het ging om nuances. Zij had net wat meer in huis. We zijn voor het beste gegaan en als het dan een vrouw is, dan is dat extra mooi.’Wij heten @MiekeDamsma welkom als burgemeester in Midden-Drenthe!

Na afloop van het Skype-gesprek, dat door een slechte verbinding wat moeizaam tot stand kwam, krijgt ze een warm applaus.Damsma (L) op een verkiezingsavond in 2014. Foto: De Limburger

Baas kreeg tijdens zijn periode lastige dossiers voor de kiezen, waaronder de stankproblematiek van Noblesse in Wijster en de komst van een groot asielzoekerscentrum bij Oranje. Vorig jaar werd hij gekozen tot beste burgemeester van een kleine gemeente.

Muskee verwacht woensdag de installatiedatum bekend te kunnen maken. ,,Ik verwacht dat dat in de eerste twee weken van december zal zijn. Ik heb al gezegd: de nieuwjaarstoespraak wordt in elk geval door Damsma uitgesproken."

Nieuwe uitdaging De geboren Nijmeegse begon haar politieke loopbaan als gemeenteraadslid. Ze is inmiddels bezig aan haar tweede termijn in het college met onder meer Onderwijs, Jeugdzorg en Gezondheid, Cultuur en Student&Stad in portefeuille. Ze gaf eerder al te kennen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Net als Gerdo van Grootheest (GroenLinks) die in juni burgemeester van Culemborg werd, was Damsma (D66) sinds 2010 wethouder in Maastricht.

Het is een frappante, haast bizarre gelijkenis. Als hij lacht, lijkt hij sprekend op Rafael Nadal. Laat die Spaanse tennisgrootheid nou net hét idool zijn van een van de grootste talenten van het vaderlandse tennis,…

Maastricht at Twitter: