Aramco lijft Geleense rubberproducent in

Aramco lijft Geleense rubberproducent in
Saoedis kopen Antwerpse rubberfabriek
Het Saoedische staatsbedrijf bezat al de helft van het bedrijf. De overname door de oliegigant heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.

Saudi Aramco is een van de meest winstgevende bedrijven en de grootste olieproducent ter wereld. Sinds 2016 bezat het al de helft van Arlanxeo. De andere helft die nu wordt overgenomen is in handen van het Duitse chemiebedrijf Lanxess. De naam ‘Arlanxeo’ werd bedacht als samenvoeging van de namen van beide concerns. Lanxess was sinds 2011 eigenaar van Arlanxeo.

Tot die tijd was het Nederlandse chemiebedrijf DSM eigenaar. DSM, dat in de jaren 70 uitgroeide tot een van de grootste producenten van synthetische rubbers in de wereld, stootte tussen 2002 en 2007 zijn petrochemische fabrieken af. Deze werden overgenomen door een ander Saoedisch staatsbedrijf, Sabic. Dit megabedrijf – dat voor 70 procent in handen is van de Saoedische staat – nam in 2007 ook het in Bergen op Zoom gevestigde GE Plastics over.

Arlanxeo produceert synthetische rubbers onder de merknaam Keltan, een chemisch product dat in 1967 voor het eerst commercieel geproduceerd werd. Dit wordt gebruikt voor onder andere autobanden en andere auto-onderdelen. Het hoofdkantoor van Arlanxeo, dat twintig productielocaties heeft in negen landen, zal na de overname in Maastricht gevestigd blijven.

Kasper van Laarhoven 8 augustus 2018 om 17:12 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Aramco, het grootste olie- en chemiebedrijf ter wereld, sluit een miljardendeal met Lanxess en wordt 100 procent eigenaar van een rubberfabriek in Zwijndrecht.

Twee jaar geleden bundelden Saudi Aramco en het Duitse Lanxess  de krachten met de oprichting van de joint venture Arlanxeo. Lanxess bracht er zijn rubberactiviteiten onder. Met Aramco als partner was meteen de toevoer van grondstoffen en een verbetering van de concurrentiekracht gegarandeerd.

Vandaag maakten de twee bedrijven een einde aan hun samenwerking. Aramco koopt de Duitsers uit voor 1,4 miljard euro. Het verwerft daardoor ook een rubberfabriek in Zwijndrecht met zon 350 werknemers.

De Lanxess-vestigingen in Lillo en Kallo bleven buiten de joint venture. Het bedrijf produceert er onder andere polyamide (voor auto-onderdelen) en rubberchemicaliën om bijvoorbeeld de slijtage van autobanden af te remmen. Lanxess investeerde sinds de afsplitsing van Bayer in 2004 al 700 miljoen euro in ons land.

Lanxess is zich – net als het Belgische Solvay – aan het omvormen naar een chemiebedrijf dat allerlei gespecialiseerde producten met hogere winstmarges maakt. Denk aan additieven voor smeermiddelen en brandvertragers. Lanxess legde bijvoorbeeld 2,4 miljard dollar op tafel voor het Amerikaanse Chemtura, en toonde vorig jaar ook interesse in de divisie speciaalchemie van het verfconcern Akzo Nobel.


Sittard-Geleen at Twitter: