FC Emmen verliest en geeft de touwtjes uit handen in periode

FC Emmen verliest en geeft de touwtjes uit handen in periode
FC Emmen laat zich door Jong AZ verrassen
FC Emmen heeft het veroveren van de derde periodetitel niet meer in eigen hand. De Drenten lieten zich vrijdagavond de kaas van het brood eten door Jong AZ (0-2).

De dood van de dochter van oud-aanvoerder Antoine van der Linden kwam als een mokerslag aan op De Oude Meerdijk. Nova van der Linden (6) overleed vrijdag toch nog onverwacht aan de gevolgen van een ernstige ziekte. FC Emmen speelde daarom met rouwbanden en in de zesde minuut volgde een massaal applaus van de ruim vierduizend toeschouwers als hartverwarmend eerbetoon.

FC Emmen was negentig minuten lang op de helft van Jong AZ te vinden, maar scoorde niet. In de slotfase trad een oude voetbalwet in werking. Uit de enige twee aanvallen van de club uit Alkmaar scoorden de gasten twee keer. Eerst passeerde voormalig BV-Veendammer Gersom Klok ongelukkig zijn eigen doelman en kort daarna maakte diezelfde Klok een overtreding in het strafschopgebied en maakte Duin de 0-2 vanaf de stip.

FC Emmen laat zich door Jong AZ verrassen

Een eventuele periodetitel zou logischerwijs gepaard gaan met versoberde festiviteiten, maar zover kwam het vrijdagavond bij lange na niet. Waar de Emmenaren zelf onderuit gingen tegen Jong AZ, won FC Dordrecht met 0-1 bij De Graafschap. FC Emmen is nu maandag in de uitwedstrijd bij FC Oss afhankelijk van de uitslag in het thuisduel van de Dordtenaren met RKC Waalwijk.

– Dood Nova van der Linden (6); rouwbanden en afgelasting bij FC Groningen- Dochter van Antoine van der Linden is toch nog overleden- Trainer Dick Lukkien blijft nog twee jaar bij FC Emmen- Antoine van der Linden vindt via Facebook donors voor zieke dochter

Van plankenkoorts in de jacht op de eerste periodetitel sinds 2003 leek bij FC Emmen niet zozeer sprake. De ploeg van trainer Dick Lukkien deelde in de openingsfase de lakens uit, hoewel de kansen spaarzaam waren. Cas Peters probeerde het eerst met een kopbal die over ging, maar Alexander Bannink was na twintig minuten pas echt dicht bij de openingstreffer.

Nova van der Linden was al een paar maanden ernstig ziek, maar haar overlijden kwam toch nog zeer onverwacht. Als eerbetoon speelde FC Emmen met rouwbanden en in de zesde minuut volgde een hartverwarmend applaus van de ruim vierduizend toeschouwers

FC Emmen hoopt al stiekem op feestje in eigen stadion

De middenvelder haalde na een slalom verwoestend uit met zijn linker, maar Jong AZ-doelman Nick Olij zag de bal tot zijn opluchting via de onderkant van de lat terug het veld in stuiteren. De Alkmaarders, met de van een blessure herstellende Rens van Eijden in het hart van de verdediging, moesten ondertussen vooral tegenhouden.

Door die nederlaag en de winst van FC Dordrecht (0-1 bij De Graafschap) is Emmen de koppositie in die 3e periode kwijtgeraakt. Dordrecht heeft nu een punt meer dan Emmen en is bij een zege (maandag thuis tegen RKC) periodekampioen. 

Toch haalden de beloften van trainers Martin Haar en Denny Landzaat de rust zonder kleerscheuren. Bannink leek in de slotfase van de eerste helft nog wel in stelling te worden gebracht, maar hij raakte de bal faliekant verkeerd na een fijne indraaiende vrije trap van Youri Loen.

Er zitten veel haken en ogen aan het droomscenario van de Drenten, die dit seizoen eindelijk weer eens ontsnappen aan de anonimiteit waarmee het bestaan in de Jupiler League bij veel bvos gepaard gaat. ,,We zijn weliswaar afhankelijk, maar er zijn gekkere dingen gebeurd, zei trainer Dick Lukkien monter.

Diezelfde Loen werd na de pauze geslachtofferd voor Mario Bilate. De spits moest met zijn lengte voor meer stootkracht voorin zorgen, omdat Jong AZ het gevaar van het aanvalskoppel Peters en de vrijdag jarige Anco Jansen goed wist te beteugelen.

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Maar ook met Bilate en de even later voor Peters ingevallen Norair Mamedov bleef FC Emmen aanvallend veel te slordig opereren. Bilate kreeg twintig minuten voor tijd wel eindelijk een uitgelezen kans op de 1-0, maar de aanvaller gaf doelman Olij de gelegenheid om met zijn been te redden.

Hoewel de kans klein is en de concurrentie groot, hoopt FC Emmen vrijdagavond al voor het eerst sinds 2003 periodekampioen te worden. Jong AZ is op De Oude Meerdijk de prooi.

Lukkien bracht met de moed der wanhoop met Omran Haydary nóg maar een extra aanvaller voor de laatste tien minuten, maar de Veendammer kreeg het deksel op de neus.

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen. We wensen u veel leesplezier.

Doelman Dennis Telgenkamp had nog nagenoeg niets te doen gehad, toen hij in de slotminuten toch de bal uit het net moest halen. Een van richting veranderd schot van Jamie Jacobs kreeg De Oude Meerdijk muisstil. De benutte strafschop van Jelle Duin in blessuretijd strooide nog wat extra zout in de wonden.

Als de Drenten alsnog periodekampioen willen worden, moet FC Dordrecht maandag thuis punten morsen tegen RKC Waalwijk. FC Emmen zelf speelt dan een uitwedstrijd bij FC Oss. ,,We zijn nog niet kansloos, al hebben we slechte zaken gedaan, aldus Lukkien. ,,,We moeten hier heel erg van balen, maar kunnen dat niet al te lang doen.

Het FC Emmen van de Veendammer trainer Dick Lukkien kon vrijdag bij winst op Jong AZ en wat hulp van andere clubs de 3e periodetitel pakken, maar verloor met 0-2. Maandag wacht Emmen een nieuwe kans.

En die kans is niet zo klein als menigeen denkt, vindt Lukkien. We staan een punt achter op Dordrecht en dat speelt thuis tegen RKC. Bij winst op FC Oss zegt mijn gevoel, en dat laat mij niet zo snel in de steek, dat we er dicht bij gaan komen.

De Veendammer baalde er vooral van dat FC Emmen niet thuisgaf op het moment dat het er toe deed. ,,Die ontwikkeling moeten wij blijkbaar nog doormaken. We kunnen dan ongelukkig hebben verloren, maar ons spel liep niet over van overtuiging en kwaliteit. We hebben niet gebracht wat we kunnen brengen.

Lukkien is van mening dat zijn ploeg vrijdagavond tegen Jong AZ beduidend de betere van de twee was. We hebben veel meer kansen gecreëerd, ik geloof achttien schotpogingen, en AZ twee. Dat zegt genoeg, zij waren dodelijk effectief.

FC Emmen had juist moeite om haar kansen te verzilveren, aldus Lukkien. We hebben vol gespeeld om te winnen, en zo hebben we ook gewisseld. Helaas in de absolute eindfase de deksel op de neus gekregen. Dat de Veendammer ook een kwaliteit van Jong AZ.

De wedstrijd tegen Jong AZ was beladen, afgezien van het verloop. Voor de wedstrijd werd namelijk bekend dat de dochter van voormalig FC Emmen-aanvoerder Antoine van der Linden, Nova, was overleden. Ondanks dat ze geruime tijd ziek was, kwam dit onverwacht.

Het is echt tragisch als je vrijdagmiddag zon bericht krijgt, dat gaat door merg en been, zegt Lukkien. De club heeft er volgens hem uitstekend invullen aan gegeven. Ook de supporters hebben het fantastisch mooi opgepakt. Ik stond met kippenvel mee te klappen.

Lukkien zegt nog steeds de hoop te hebben dat zijn ploeg in de resterende speelronden een rol van betekenis gaat spelen in de Jupiler League. We hebben een tikkie gehad, maar gaan vol goede moed richting de maandag.

– FC Emmen slaagt er niet in om trieste dag positief te eindigen- Dood Nova van der Linden (6); rouwbanden en afgelasting bij FC Groningen- Dochter van Antoine van der Linden is toch nog overleden- Trainer Dick Lukkien blijft nog twee jaar bij FC Emmen- Antoine van der Linden vindt via Facebook donors voor zieke dochter


at Twitter: