Lokale coalitie gepasseerd station

\Lokale coalitie gepasseerd station\
\Lokale coalitie gepasseerd station\
Een coalitie van GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en LPF Westland lijkt een gepasseerd station. Remmert Keizer heeft nog een laatste poging gedaan een lokaal gemeentebestuur bij elkaar te krijgen. Maar een plek in de oppositie is voor GBW waarschijnlijker. Het CDA is bezig een coalitie te vormen en ziet brood in een samenwerking met LPF, VVD en ChristenUnie/SGP. De christen-democraten hebben helemaal geen gesprek met GBW gevoerd over hun plan. Dat valt verkeerd bij GBW-fractieleider Keizer, die de gang van zaken respectloos noemt. Zijn fractie heeft Westland 14 jaar meebestuurd en voelt zich zonder pardon aan de kant gezet.

Keizer heeft de twee andere lokale partijen donderdag nog eens gepolst voor een lokale samenwerking. “Westland Verstandig en LPF hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen aangegeven een lokale coalitie te willen vormen,” haalt Keizer in herinnering.

LPF Westland ziet een coalitie van de lokale drie als een gepasseerd station. Na de verkiezingsuitslag miste hij ‘het uitgesprokene’ van de drie om samen te gaan besturen, laat fractievoorzitter Dave van der Meer weten. “Een coalitie van de drie lokale partijen zat erin. Maar dan moet je er wel alle drie voor gaan en hetzelfde bij de verkenners neerleggen. Twee van de drie lokale partijen hebben aan de verkenners aangegeven te willen samenwerken. Het was mijn eerste voorkeur, maar een partij draait om de hete brij heen. Op een gegeven moment houdt het op. Het is graag of niet.”

Van der Meer denkt er in de gesprekken met het CDA uit te komen. Daarmee lijkt de deur voor een lokale coalitie zoals Keizer die nu graag nog wil, te zijn gesloten. “Het roept wel mijn verbazing op dat GBW en CDA elkaar nu, na jarenlange samenwerking, de tent uitvechten.”

Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens vindt het hoog tijd voor een coalitie van lokale partijen. De bestuurscultuur kan daardoor veranderen, iets wat WV graag ziet. Volgens Duijsens kan een coalitie van lokale partijen beter en sneller opereren. Hoewel een dergelijk bestuur Duijsens voorkeur heeft, meent hij dat zo’n coalitie van de drie 'lokalen' momenteel niet realistisch is: “LPF heeft de deur al dicht gedaan. De partij wil heel graag meebesturen.” 

Waar Keizer de mogelijkheid openhoudt dat het gesprek tussen LPF en CDA niet tot een akkoord leidt, vermoedt Duijsens dat het tussen VVD en CDA wel eens spaak kan lopen. “Als het misgaat, dan is het bij de VVD. Die partij heeft al aangetoond niet erg buigzaam te zijn.”

Volgens Keizer zal de beoogde coalitie geen sterke zijn. “De beoogde coalitie krijgt straks twee sterke oppositiepartijen tegenover zich. Daarbij zal het nieuwe college uit uitsluitend nieuwe personen bestaan. Die zijn niet ingevoerd in de regio. En dan moet er ook nog een nieuwe burgemeester komen.”

Maandagavond praat de nieuwe gemeenteraad over de bevindingen van de verkenners. Daarna hebben de inhoudelijke gesprekken tussen de beoogde coalitiepartijen plaats.

Remmert Keizer, fractieleider van GemeenteBelang Westland, gaat inzetten op een lokale coalitie. Keizer pikt het niet dat zijn partij na 14 jaar meebesturen zomaar aan de kant wordt gezet door CDA Westland. Het CDA mikt op een samenwerking met LPF, VVD en ChristenUnie/SGP. “Daarover heeft het CDA helemaal geen gesprek met ons gevoerd,” zegt Keizer.

Keizer heeft het nieuws uit een rapport en uit de media moeten halen. Hij noemt het gedrag van het CDA respectloos. Nadat de GBW-voorman zich eerder op de vlakte heeft gehouden en de coalitievorming aan de grootste partijen wilde laten, gaat hij nu over tot actie. “Ik ben strijdbaar genoeg.”

Het CDA sleepte bij de gemeenteraadsverkiezingen tien zetels binnen en werd daarmee de grootste partij in Westland. De partij werkt nu aan de vorming van een nieuwe coalitie. Daarvoor heeft de fractie VVD'er Matthé Elema en Koos Karssen, oud-CDA-burgemeester van Maassluis als verkenners aangesteld. Zij hebben de verschillende mogelijkheden voor een coalitie onderzocht. Vlak na Pasen hebben de verkenners een rapport uitgebracht. Daarin staat dat een coalitie met CDA, LPF, VVD en ChristenUnie/SGP de meeste kans van slagen heeft. Het CDA zet in op deze samenwerking.

“Ik las gisteren in het rapport dat partijen hebben aangegeven dat de chemie tussen CDA en GemeenteBelang Westland is verdwenen. Maar dat zijn de woorden van het CDA zelf. Ze durven het niet eens in mijn gezicht te zeggen,” zegt Keizer. Hij is tot het uiterste getergd. “In alle jaren zijn wij loyaal gebleven aan de coalitie. Hoe vaak ik op avonden naar coalitieoverleggen ben geroepen om in te grijpen bij blunders van het CDA en VVD. En wij hebben de rotzooi van Ouwendijk opgeruimd. (GBW-wethouder Bram Meijer nam de portefeuille Kust van VVD-wethouder Peter Ouwendijk over, red.).” Dat het CDA GBW heeft gepasseerd, is voor GBW stank voor dank. Keizer heeft meer punten van kritiek en gaat op zoek naar een samenwerking met Westland Verstandig en LPF.


Westland at Twitter: