Havenbedrijf gaat met olie besmeurde oevers vervangen

Havenbedrijf gaat met olie besmeurde oevers vervangen
Havenbedrijf vervangt oevers na olielek in haven Rotterdam
Het Rotterdamse Havenbedrijf moet delen van de havenoevers in de Derde Petroleumhaven vervangen als gevolg van het grote olielek, eind juni. Het gaat om zogenoemde glooiingen: dat zijn oevers die bedekt zijn met basaltblokken. De stenen zijn verontreinigd door de zware stookolie die bij het lek vrijkwam.

In totaal is 9 kilometer aan oevers vervuild. De helft daarvan heeft het havenbedrijf schoongemaakt, maar de andere helft blijkt lastiger schoon te krijgen dan gedacht en die wordt daarom gedeeltelijk vervangen.

Odfjell wordt aansprakelijk gesteld in een civiele procedure, omdat de olie op 23 juni uit het schip van Odfjell kwam. De Noren zeggen dat ze volgens internationale afspraken voor maximaal 22 miljoen dollar (19 miljoen euro) aansprakelijk zijn.

De kosten van het olielek werden eerder al geschat op 80 miljoen euro. Het is nog onduidelijk of het bedrag door deze beslissing verder gaat oplopen. Volgens het bedrijf kan het vervangen van de glooiingen in sommige gevallen juist voordeliger uitpakken dan het reinigen ervan.

Voor deze zogenaamde glooiingen geldt dat de zetstenen vaak niet alleen aan de bovenkant zijn besmeurd, maar ook aan de zijkant en onderkant. Sommige delen kunnen worden schoongemaakt, andere stukken moeten worden vervangen.

Havenbedrijf gaat met olie besmeurde oevers vervangen | Rotterdam

Het Havenbedrijf zegt er alles aan te doen om de schade te verhalen op Odfjell, de eigenaar van de lekkende olietanker. “Het kan niet zo zijn dat de maatschappij hiervoor opdraait”, zegt directeur Ronald Paul. Odfjell wijst erop dat er een speciaal fonds is ingesteld waar de claims worden verzameld.

Eerder maakte het Havenbedrijf bekend dat de schade van het olielek wordt geschat op zo’n 80 miljoen euro. Het Havenbedrijf verhaalt de kosten op Odfjell, de eigenaar van het lekkende schip Bow Jubail.

Schoonmaakbedrijf Hebo Maritiemservice is al weken bezig met het opruimen van de olie. Er is voor deze klus zelfs een speciale techniek ontwikkeld. Met een hogedrukspuit met kokend water wordt de olie van het oppervlak van de stenen gespoten. De olie loopt vervolgens in het water, waar een schoonmaakschip de olie opzuigt.

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een deel van ruim negen kilometer door het olielek vervuilde oevers vervangen. Het gaat om delen van de 3de Petroleumhaven en langs de Nieuw Waterweg.

Deze techniek werkte voor de meeste basaltblokken, maar bij een paar stukken is de olie zo diep in en achter de steen gaan zitten dat niets meer helpt. Die stenen moeten nu vervangen worden. Intussen gaan de schoonmaakwerkzaamheden aan steigers, boeien en palen gewoon door. Het Havenbedrijf verwacht dat deze werkzaamheden zeker tot het einde van het jaar duren.

Bij het lek in juni raakten ook honderden zwanen besmeurd met stookolie. Dertig vogels bleken niet meer te redden. Voor de andere zwanen opende Rijkswaterstaat een noodopvang, waar vrijwilligers ze met afwasmiddel schoonmaakten. In de opvang zitten nu nog vier zwanen; de rest is weer uitgezet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De helft van deze blokken is al schoongemaakt, maar de andere 4,5 kilometer aan glooiingen is moeilijk schoon te krijgen. Een deel daarvan wordt vervangen. Volgens de woordvoerder is dit goedkoper dan schoonmaken.

De totale kosten worden geschat op 80 miljoen euro. Het Rotterdamse Havenbedrijf zegt er alles aan te doen om de kosten te verhalen bij de Noorse rederij Odjfell, de eigenaar van de tanker.

Een olietanker botste twee maanden geleden in de Rotterdamse haven tegen een steiger. Hierdoor stroomde 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven. Een klein deel is ook via de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gedreven.

Vanwege het olielek werd in de haven een wasstraat voor zeeschepen opgezet. Ook werd een noodopvang voor met olie besmeurde vogels geopend. Daar werden uiteindelijk ongeveer vijfhonderd zwanen opgevangen en schoongemaakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Rotterdam at Twitter: